PSM ke 100. výročí založení Českého svazu ledního hokeje

Příprava návrhů platidla - soutěžní podmínky (pdf, 399 kB)
Technická příprava platidla - výsledky soutěže

PSM ke 100. výročí založení Českého svazu ledního hokeje

Dnem 20. srpna 2008 vydává Česká národní banka do oběhu pamětní stříbrnou dvousetkorunu ke 100. výročí založení Českého svazu ledního hokeje. Dvousetkoruna je ražena ze slitiny obsahující 900 dílů stříbra a 100 dílů mědi a vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém (proof), které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. U mincí špičkové kvality je pole mince vysoce leštěné a reliéf je matován, hrana je hladká s vlysem „ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA * Ag 0.900 * 13 g *“. Mince běžné kvality mají hranu vroubkovanou. Průměr mince je 31 mm, hmotnost 13 g a síla je 2,5 mm. Stejně jako u každé ražby mincí jsou i u těchto mincí povoleny odchylky v průměru 0,1 mm a v síle 0,15 mm. V hmotnosti je povolena odchylka nahoru 0,26 g a v obsahu stříbra odchylka nahoru 1%.

Na lícní straně je zobrazena postava hokejisty. Při levém a horním okraji dvousetkoruny je v neuzavřeném opisu název státu „ČESKÁ REPUBLIKA“. Při spodním okraji dvousetkoruy je označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „200 Kč“. Značka mincovny, která dvousetkorunu razila, se nachází při levém okraji dvousetkoruny vedle brusle hokejisty. Na rubové straně dvousetkoruny je vyobrazen pohár mistrů světa v ledním hokeji, jehož součástí je i opis „ČESKÝ SVAZ LEDNÍHO HOKEJE“. Pod pohárem mistrů světa jsou letopočty „1908 – 2008“. Nad letopočtem „1908“ jsou umístěny iniciály autora dvousetkoruny, akademického sochaře Zbyňka Fojtů, které jsou tvořeny spojenými písmeny „FZ“.

Ke každé minci se zdarma přikládá tzv. katalogová karta pohlednicového formátu, zhotovená na polokartónu bílé barvy. Mince je vyobrazena stříbrně s plastickým reliéfem, technikou tzv. suché pečeti. Text je dvojjazyčný v češtině a angličtině. Karta pro obě provedení mince je společná.

Prodej pamětních mincí Česká národní banka uskutečňuje prostřednictvím subjektů oprávněných obchodovat s numismatickým materiálem a v omezené míře i na svých mimopražských pobočkách.

Zpracovala: sekce peněžní a platebního styku, 14.8.2008