PSM k 250. výročí narození F. J. Gerstnera a k 200. výročí zahájení výuky na pražské polytechnice v roce 2006

Příprava návrhů platidla - soutěžní podmínky
Technická příprava platidla - výsledky soutěže

PSM k 250. výročí narození F. J. Gerstnera a k 200. výročí zahájení výuky na pražské polytechnice v roce 2006

Dnem 22. února vydává Česká národní banka  do oběhu pamětní stříbrnou dvousetkorunu k 250. výročí narození F. J. Gerstnera a k 200. výročí zahájení výuky na pražské polytechnice. Dvousetkoruna je ražena ze slitiny obsahující 900 dílů stříbra a 100 dílů mědi a vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém (proof), které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. U mincí špičkové kvality je pole mince vysoce leštěné a reliéf je matován, hrana je hladká s vlysem "ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA * Ag 0.900 * 13 g *".  Mince běžné kvality mají hranu vroubkovanou. Průměr mince je 31 mm,  hmotnost 13 g  a síla je 2,4 mm. Obdobně jako u každé ražby mincí jsou i u těchto mincí povoleny odchylky v průměru 0,1 mm a v síle 0,15 mm. V hmotnosti je povolena odchylka nahoru 0,26 g a v obsahu stříbra odchylka nahoru 1 %.

Na lícní straně dvousetkoruny jsou stylizované geometrické obrazce a rýsovací pomůcky symbolizující techniku,  vlevo od nich svisle umístěný název státu "ČESKÁ REPUBLIKA" a dvouřádkové označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky "200 Kč". Při horním a pravém okraji je v neuzavřeném opisu třířádkový text "ZAHÁJENÍ VÝUKY NA PRAŽSKÉ POLYTECHNICE 1806 - 2006", při spodním okraji uprostřed značka České Mincovny v Jablonci nad Nisou, která minci razila. Na  rubu  dvousetkoruny je portrét F. J. Gerstnera, pod ním v řádku nápis s jeho jménem a při pravém okraji neuzavřený opis s letopočty "1756 - 2006".

Autorem výtvarného návrhu dvousetkoruny je pan Vojtěch Dostál, DiS. Jeho autorská značka, obrácené písmeno "D" je umístěna ve spodní části mince při jejím levém okraji.

Ke každé minci se zdarma přikládá tzv. katalogová karta pohlednicového formátu, zhotovená na polokartónu světle šedé barvy s jemným rastrem. Mince je vyobrazena stříbrně s plastickým reliéfem, technikou tzv. suché pečeti. Text je dvojjazyčný v češtině a angličtině. Karta pro obě provedení mince je společná.

Prodej pamětních mincí Česká národní banka uskutečňuje prostřednictvím subjektů oprávněných obchodovat s numismatickým materiálem a v omezené míře i na svých mimopražských pobočkách.


Zpracovala: sekce peněžní a platebního styku, 15. 2. 2006