Pamětní stříbrná mince ke 150. výročí narození Jože Plečnika

Příprava návrhů platidla – soutěžní podmínky (pdf, 1,6 MB)
Technická příprava platidla – výsledky soutěže

PSM ke 150. výročí narození Jože Plečnika – emise

Dnem 26. ledna 2022 vydává Česká národní banka pamětní stříbrnou dvousetkorunu ke 150. výročí narození Jože Plečnika. Dvousetkoruna je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi a vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém (proof), které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. U mincí špičkové kvality je pole mince vysoce leštěné a reliéf je matován, hrana je hladká s vlysem „ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA * Ag 0.925 * 13 g *“. Mince běžné kvality mají hranu vroubkovanou. Průměr mince je 31 mm, hmotnost 13 g a síla je 2,2 mm. Stejně jako u každé ražby mincí jsou i u těchto mincí povoleny odchylky v průměru 0,1 mm a v síle 0,15 mm. V hmotnosti je povolena odchylka nahoru 0,26 g a v obsahu stříbra odchylka nahoru 1 %.

Popis mince

Na lícní straně dvousetkoruny je kompozice fragmentů z realizovaných návrhů Jože Plečnika, a to fasáda kostela Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze a v horní části mince zakončení sloupu na Moravské baště v zahradě Na Valech Pražského hradu. Při levém okraji mince je text „ČESKÁ“ a při pravém okraji mince text „REPUBLIKA“. Označení nominální hodnoty se zkratkou peněžní jednotky „200 Kč“ se nachází při spodním okraji mince. Značka České mincovny tvořená písmeny „Č“ a „M“ je umístěna před nominální hodnotou. Na rubové straně dvousetkoruny je portrét Jože Plečnika. Při horním okraji mince se nachází text „JOŽE“ a při pravém okraji mince text „PLEČNIK“. Při spodním okraji mince je umístěn text „1872“ a při levém okraji mince text „2022“. Iniciála autora mince Vojtěcha Dostála, DiS., která je tvořena obráceným písmenem „D“, je umístěna při levém spodním okraji mince.

Katalogová karta

Ke každé minci se dodává katalogová karta šedé barvy s fialovým textem, na níž je popis mince a její plastické vyobrazení.

Prodej pamětních mincí Česká národní banka uskutečňuje prostřednictvím smluvních partnerů oprávněných obchodovat s numismatickým materiálem.