Pamětní stříbrná mince ke 100. výročí úmrtí Jana Janského

Příprava návrhů platidla – soutěžní podmínky (pdf, 1,1 MB)
Technická příprava platidla – výsledky soutěže

PSM ke 100. výročí úmrtí Jana Janského – emise

Dnem 8. září 2021 vydává Česká národní banka pamětní stříbrnou dvousetkorunu ke 100. výročí úmrtí Jana Janského. Dvousetkoruna je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi a vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém (proof), které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. U mincí špičkové kvality je pole mince vysoce leštěné a reliéf je matován, hrana je hladká s vlysem „ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA * Ag 0.925 * 13 g *“. Mince běžné kvality mají hranu vroubkovanou. Průměr mince je 31 mm, hmotnost 13 g a síla je 2,3 mm. Stejně jako u každé ražby mincí jsou i u těchto mincí povoleny odchylky v průměru 0,1 mm a v síle 0,15 mm. V hmotnosti je povolena odchylka nahoru 0,26 g a v obsahu stříbra odchylka nahoru 1 %.

Na lícní straně dvousetkoruny je vyobrazena kapka krve. Vodorovným textem „ČESKÁ REPUBLIKA“ a svislým označení nominální hodnoty se zkratkou peněžní jednotky „200 Kč“ je kapka krve rozdělena na 4 části, ve kterých se nachází současné označení krevních skupin A, B, 0 a AB. Značka České mincovny tvořená písmeny „Č“ a „M“ je umístěna při horním okraji mince. Iniciála autora lícní strany dvousetkoruny Jiřího Hanuše, DiS., která je tvořena písmenem „H“ v rámečku, se nachází pod zkratkou peněžní jednotky „Kč“ při dolním okraji mince. Na rubové straně dvousetkoruny je kompozice portrétu Jana Janského a soudobého označení krevní skupiny AB římským číslem IV. V římské číslici I je zakomponován text „1921–2021“, v římské číslici V je zakomponován text „JAN JANSKÝ“. Pod portrétem se nachází značka autora rubové strany dvousetkoruny Asamata Baltaeva, DiS.

Ke každé minci se dodává katalogová karta bílé barvy s červeným textem, na níž je popis mince a její plastické vyobrazení.

Prodej pamětních mincí Česká národní banka uskutečňuje prostřednictvím smluvních partnerů oprávněných obchodovat s numismatickým materiálem.