PSM ke 100. výročí založení Československé národní rady

Příprava návrhů platidla – soutěžní podmínky (pdf, 333 kB)
Technická příprava platidla – výsledky soutěže

PSM ke 100. výročí založení Československé národní rady

Dnem 10. února 2016 vydává Česká národní banka pamětní stříbrnou pětisetkorunu ke 100. výročí založení Československé národní rady. Pětisetkoruna je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi a vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém (proof), které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. U mincí špičkové kvality je pole mince vysoce leštěné a reliéf je matován, hrana je hladká s vlysem „ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA * Ag 0.925 * 25 g *“. Mince běžné kvality mají hranu vroubkovanou. Průměr mince je 40 mm, hmotnost 25 g a síla je 2,75 mm. Stejně jako u každé ražby mincí jsou i u těchto mincí povoleny odchylky v průměru 0,1 mm a v síle 0,15 mm. V hmotnosti je povolena odchylka nahoru 0,50 g a v obsahu stříbra odchylka nahoru 1 %.

Na lícní straně mince je rozkvétající lipová ratolest, kterou překrývá český prapor, v jehož listu je položen český lev, doprovázený na horním a dolním okraji praporu textem „SVOBODNÝ JE TEN NÁROD, KTERÝ NENÍ PODŘÍZENÝ MOCI JINÉHO NÁRODA“. Po obvodu pětisetkoruny je v opisu text „ČESKÁ REPUBLIKA“ a označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „500 Kč“. Název státu je od nominální hodnoty oddělen na začátku tečkou a na konci značkou České mincovny, která je tvořena kompozicí písmen „Č“ a „M“. Na rubové straně pětisetkoruny jsou prapory Slovenska a Čech překryty rakousko-uherským orlem. V popředí je prapor Československé národní rady stylizovaný do tvaru meče. Po obvodu mince je v opisu text „ČESKOSLOVENSKÁ NÁRODNÍ RADA“ a pod vyobrazením meče jsou letopočty „1916“ a „2016“. Text je od letopočtů oddělen ze začátku tečkou a na konci iniciály autora MgA. Josefa Šafaříka, DiS., Ph.D, které jsou tvořené písmeny „JS“
Ke každé minci se dodává katalogová karta smetanové barvy, na níž je popis mince a její plastické vyobrazení.

Prodej pamětních mincí Česká národní banka uskutečňuje prostřednictvím smluvních partnerů oprávněných obchodovat s numismatickým materiálem.