PSM k 250. výročí narození Václava Tháma

Příprava návrhů platidla – soutěžní podmínky (pdf, 254 kB)
Technická příprava platidla – výsledky soutěže

PSM k 250. výročí narození Václava Tháma

Dnem 21. října 2015 vydává Česká národní banka pamětní stříbrnou pětisetkorunu k 250. výročí narození Václava Tháma. Pětisetkoruna je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi a vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém (proof), které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. U mincí špičkové kvality je pole mince vysoce leštěné a reliéf je matován, hrana je hladká s vlysem „ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA * Ag 0.925 * 25 g *“. Mince běžné kvality mají hranu vroubkovanou. Průměr mince je 40 mm, hmotnost 25 g a síla je 2,8 mm. Stejně jako u každé ražby mincí jsou i u těchto mincí povoleny odchylky v průměru 0,1 mm a v síle 0,15 mm. V hmotnosti je povolena odchylka nahoru 0,50 g a v obsahu stříbra odchylka nahoru 1 %.

Na lícní straně mince je v popředí zobrazena skupina lidí představující publikum zastoupené širokou veřejností. Fragment znaku s českým lvem spojuje tuto různorodou skupinu lidí, a symbolizuje tak jejich vlastenectví. Nalevo od skupiny je označení nominální hodnoty mince „500“ a pod ním zkratka peněžní jednotky „Kč“. Vlevo nahoře je vyobrazeno dřevěné divadlo Bouda. Při levém spodním okraji pětisetkoruny je název státu „ČESKÁ REPUBLIKA“. Značka České mincovny tvořená kompozicí písmen „Č“ a „M“ je při okraji mince napravo od skupiny lidí. Na rubové straně pětisetkoruny je tříčtvrteční zadní pohled na Václava Tháma pohlížejícího do zrcadla, ve kterém je zobrazena mužská tvář. Při spodním okraji pětisetkoruny je text „VÁCLAV THÁM“ a při pravém okraji jsou letopočty „1765“ a „2015“. V oblasti ramene u portrétu jsou iniciály autora pětisetkoruny akademického sochaře Michala Vitanovského, které jsou tvořeny spojenými písmeny „MV“.

Ke každé minci se dodává katalogová karta světle zelené barvy, na níž je popis mince a její plastické vyobrazení.

Prodej pamětních mincí Česká národní banka uskutečňuje prostřednictvím smluvních partnerů oprávněných obchodovat s numismatickým materiálem.