PSM ke 100. výročí narození Jiřího Koláře

Příprava návrhů platidla – soutěžní podmínky (pdf, 476 kB)
Technická příprava platidla – výsledky soutěže

PSM ke 100. výročí narození Jiřího Koláře

Dnem 24. září 2014 vydává Česká národní banka pamětní stříbrnou pětisetkorunu ke 100. výročí narození výtvarníka a básníka Jiřího Koláře. Pětisetkoruna je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi a vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém (proof), které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. U mincí špičkové kvality je pole mince vysoce leštěné a reliéf je matován, hrana je hladká s vlysem „ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA * Ag 0.925 * 25 g *“. Mince běžné kvality mají hranu vroubkovanou. Průměr mince je 40 mm, hmotnost 25 g a síla je 2,85 mm. Stejně jako u každé ražby mincí jsou i u těchto mincí povoleny odchylky v průměru 0,1 mm a v síle 0,15 mm. V hmotnosti je povolena odchylka nahoru 0,26 g a v obsahu stříbra odchylka nahoru 1 %.

Na lícní straně mince je motiv jablka, které je polepeno texty ztvárněnými Kolářem užívanou výtvarnou technikou chiasmáže. Po obvodu pětisetkoruny je v neuzavřeném opisu název státu „ČESKÁ REPUBLIKA“ a označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „500 Kč“. Minci razila Česká mincovna, její značka tvořená kompozicí písmen „Č“ a „M“ je nad písmenem „B“ ve slově „REPUBLIKA“. Mince je společným dílem dvou výtvarníků, autorem lícní strany je akademický sochař Jiří Věneček. Jeho iniciály, které jsou tvořené písmeny „jv“, jsou nad písmenem „U“ ve slově „REPUBLIKA“. Na rubu mince je portrét Jiřího Koláře ztvárněný technikou roláže. Nad portrétem je nápis „JIŘÍ KOLÁŘ“ a pod portrétem jsou letopočty „1914 – 2014“. Autorem rubové strany mince je MgA. Martin Dašek. Jeho iniciály, které jsou tvořené písmeny „MD“, jsou při spodním okraji pětisetkoruny. Ke každé minci se dodává katalogová karta zelené barvy, na níž je popis mince a její plastické vyobrazení.

Prodej pamětních mincí Česká národní banka uskutečňuje prostřednictvím smluvních partnerů oprávněných obchodovat s numismatickým materiálem.