Pamětní stříbrná mince ke 100. výročí zahájení pravidelného vysílání československého rozhlasu

Příprava návrhů platidla – soutěžní podmínky (pdf, 849 kB)
Technická příprava platidla – výsledky soutěže

PSM ke 100. výročí zahájení pravidelného vysílání československého rozhlasu

Dnem 17. května 2023 vydává Česká národní banka pamětní stříbrnou dvousetkorunu ke 100. výročí zahájení pravidelného vysílání československého rozhlasu. Dvousetkoruna je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi a vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém (proof), které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. U mincí špičkové kvality je pole mince vysoce leštěné a reliéf je matován, hrana je hladká s vlysem „ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA * Ag 0.925 * 13 g *“. Mince běžné kvality mají hranu vroubkovanou. Průměr mince je 31 mm, hmotnost 13 g a síla je 2,25 mm. Stejně jako u každé ražby mincí jsou i u těchto mincí povoleny odchylky v průměru 0,1 mm a v síle 0,15 mm. V hmotnosti je povolena odchylka nahoru 0,26 g a v obsahu stříbra odchylka nahoru 1 %.

Popis mince

Na lícní straně dvousetkoruny se nachází rozhlasový mikrofon, vlevo od něj je ztvárněn jeden vysílací stožár a vpravo od něj dva vysílací stožáry, z nichž stylizovaně vychází rádiové vlny. V pozadí se v pravé spodní části mince nachází historická budova vysílací stanice Kbely. Po obvodu při spodním okraji mince je v neúplném opisu text „ČESKÁ REPUBLIKA“. Označení nominální hodnoty se zkratkou peněžní jednotky „200 Kč“ je umístěno ve spodní části mince. Značka České mincovny tvořená písmeny „Č“ a „M“ se nachází při pravém okraji mince. Na rubové straně dvousetkoruny je ztvárněn historický stan, který je spjat s počátky rozhlasového vysílání. Za stanem je umístěn vysílací stožár a stan je v levé části částečně překryt historickým logem Československého rozhlasu z roku 1991. Texty „ČESKOSLOVENSKÝ ROZHLAS“ a „1923-2023“ se nachází v opisu po obvodu mince. Iniciály autorky mince Mgr. Marie Šeborové, které jsou tvořeny kompozicí písmen „M“ a „Š“, jsou umístěny vedle stanu při pravém okraji mince.

Katalogová karta

Ke každé minci se dodává katalogová karta tmavě fialové barvy, na níž je popis mince a její plastické vyobrazení.

Prodej pamětních mincí Česká národní banka uskutečňuje prostřednictvím smluvních partnerů oprávněných obchodovat s numismatickým materiálem.