Pamětní stříbrná mince se smaltováním „Motocykl Jawa 250“

Příprava návrhů platidla – soutěžní podmínky (pdf, 533 kB)
Technická příprava platidla – výsledky soutěže

PSM se smaltováním – Motocykl JAWA 250 – emise

Dnem 15. června 2022 vydává Česká národní banka pamětní stříbrnou pětisetkorunu se smaltováním „Motocykl Jawa 250“. Pětisetkoruna je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi a vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém (proof), které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. Mince běžné kvality mají hranu vroubkovanou. U mincí špičkové kvality je pole mince vysoce leštěné a reliéf je matován, hrana je hladká s vlysem „ČNB * MOTOCYKL * KÝVAČKA *“. Průměr mince je 40 mm, hmotnost 25 g a síla je 2,6 mm. Mince je vydávána v maximálním emisním limitu 30 000 ks.

Na lícní straně pětisetkoruny jsou zobrazeny tři pohledy na části motocyklu Jawa 250. Při levém horním okraji mince je umístěn text „ČESKÁ“. Při pravém spodním okraji mince je umístěn text „REPUBLIKA“. Označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „500 Kč“ se nachází v pravé horní části mince. Značka České mincovny, která je tvořena kompozicí písmen „Č“ a „M“, je umístěna při levém spodním okraji mince. Na rubové straně pětisetkoruny je ztvárněn motocykl Jawa 250 stojící na podlaze tvořené částečným motivem ze znaku svého výrobce a dva fragmenty z technických výkresů motocyklu. Autentická barevnost motocyklu je na minci naznačena použitím červeného a černého syntetického smaltu. Při horním okraji mince je text „JAWA 250“, při pravém okraji mince je text "2022“. Iniciály autorky mince Petry Brodské, DiS., které jsou tvořeny propojenými písmeny „P“ a „B“, jsou umístěny při levém okraji mince.

Ke každé minci se dodává katalogová karta červené barvy, na níž je popis mince a její plastické vyobrazení. 

Prodej pamětních mincí Česká národní banka uskutečňuje prostřednictvím smluvních partnerů oprávněných obchodovat s numismatickým materiálem.