PSM k 200. výročí narození Boženy Němcové

Technická příprava platidla – návrh k realizaci

PSM k 200. výročí narození Boženy Němcové

Dnem 29. ledna 2020 vydává Česká národní banka pamětní stříbrnou dvousetkorunu k 200. výročí narození Boženy Němcové. Dvousetkoruna je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi a vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém (proof), které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. U mincí špičkové kvality je pole mince vysoce leštěné a reliéf je matován, hrana je hladká s vlysem „ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA * Ag 0.925 * 13 g *“. Mince běžné kvality mají hranu vroubkovanou. Průměr mince je 31 mm, hmotnost 13 g a síla je 2,3 mm. Stejně jako u každé ražby mincí jsou i u těchto mincí povoleny odchylky v průměru 0,1 mm a v síle 0,15 mm. V hmotnosti je povolena odchylka nahoru 0,26 g a v obsahu stříbra odchylka nahoru 1 %.

Na lícní straně dvousetkoruny je kompozice stylizovaných heraldických zvířat z velkého státního znaku České republiky a pod ní text „ČESKÁ REPUBLIKA“. Pod tímto textem je ve dvou řádcích označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „200 Kč“. Značka České mincovny tvořená písmeny „Č“ a „M“ je umístěna v horní části mincovního pole vpravo od státního znaku. Na rubové straně je ztvárněn portrét Boženy Němcové v levém profilu s náznakem oděvu. Při spodním okraji dvousetkoruny je ozdobným písmem umístěn text „Božena Němcová“ a při pravém horním okraji jsou umístěny letopočty „1820–2020“. Iniciála autora mince, akademického sochaře Jiřího Harcuby, kterou je písmeno „H“, se nachází při levém okraji mince.

Ke každé minci se dodává katalogová karta růžové barvy, na níž je popis mince a její plastické vyobrazení.

Prodej pamětních mincí Česká národní banka uskutečňuje prostřednictvím smluvních partnerů oprávněných obchodovat s numismatickým materiálem.