PSM ke 150. výročí narození Aleše Hrdličky

Příprava návrhů platidla – soutěžní podmínky (pdf, 499 kB)
Technická příprava platidla – výsledky soutěže

PSM ke 150. výročí narození Aleše Hrdličky

Dnem 20. března 2019 vydává Česká národní banka pamětní stříbrnou dvousetkorunu ke 150. výročí narození Aleše Hrdličky. Dvousetkoruna je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi a vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém (proof), které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. U mincí špičkové kvality je pole mince vysoce leštěné a reliéf je matován, hrana je hladká s vlysem „ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA * Ag 0.925 * 13 g *“. Mince běžné kvality mají hranu vroubkovanou. Průměr mince je 31 mm, hmotnost 13 g a síla je 2,3 mm. Stejně jako u každé ražby mincí jsou i u těchto mincí povoleny odchylky v průměru 0,1 mm a v síle 0,15 mm. V hmotnosti je povolena odchylka nahoru 0,26 g a v obsahu stříbra odchylka nahoru 1 %.

Na lícní straně dvousetkoruny je stylizované zobrazení vývojových fází člověka se třemi překrývajícími se portréty z profilu. Po obvodu mince je v neuzavřeném opisu název státu „ČESKÁ REPUBLIKA“. Označení nominální hodnoty se zkratkou peněžní jednotky „200 Kč“ se nachází při pravém spodním okraji mince. Značka České mincovny, která je tvořená písmeny „Č“ a „M“, se nachází pod označením nominální hodnoty. Na rubové straně dvousetkoruny je portrét Aleše Hrdličky. Po obvodu mince je v neuzavřeném opisu text „ALEŠ HRDLIČKA“. Při pravém spodním okraji mince jsou umístěny letopočty „1869“ a „2019“ a indiánská čelenka. Značka autora mince Asamata Baltaeva, DiS., se nachází pod letopočtem 2019.

Ke každé minci se dodává katalogová karta hnědé barvy, na níž je popis mince a její plastické vyobrazení.

Prodej pamětních mincí Česká národní banka uskutečňuje prostřednictvím smluvních partnerů oprávněných obchodovat s numismatickým materiálem.