PSM k 300. výročí úmrtí Jana Brokoffa

Příprava návrhů platidla – soutěžní podmínky (pdf, 686 kB)
Technická příprava platidla – výsledky soutěže

PSM k 300. výročí úmrtí Jana Brokoffa

Dnem 12. prosince 2018 vydává Česká národní banka pamětní stříbrnou dvousetkorunu k 300. výročí úmrtí Jana Brokoffa. Dvousetkoruna je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi a vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém (proof), které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. U mincí špičkové kvality je pole mince vysoce leštěné a reliéf je matován, hrana je hladká s vlysem „ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA * Ag 0.925 * 13 g *“. Mince běžné kvality mají hranu vroubkovanou. Průměr mince je 31 mm, hmotnost 13 g a síla je 2,35 mm. Stejně jako u každé ražby mincí jsou i u těchto mincí povoleny odchylky v průměru 0,1 mm a v síle 0,15 mm. V hmotnosti je povolena odchylka nahoru 0,26 g a v obsahu stříbra odchylka nahoru 1 %.

Na lícní straně dvousetkoruny je uprostřed mincovního pole ztvárněna socha sv. Jana Nepomuckého na podstavci. Kolem svatozáře je v opisu umístěn název státu „ČESKÁ REPUBLIKA“. Označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „200 Kč“ se nachází při levém spodním okraji mince. Značka České mincovny tvořená písmeny „Č“ a „M“ je umístěna vpravo od podstavce. Na rubové straně dvousetkoruny je uprostřed mincovního pole svislý text „JAN BROKOFF“, který je v horní části doplněn kruhovou kompozicí s letopočty „1718“ a „2018“. Text a letopočty jsou doplněny historizujícím dekorem s barokními detaily. Značka autora mince Asamata Baltaeva, DiS., se nachází při levém spodním okraji mince.

Ke každé minci se dodává katalogová karta s dekorem bílého mramoru, na níž je popis mince a její plastické vyobrazení.

Prodej pamětních mincí Česká národní banka uskutečňuje prostřednictvím smluvních partnerů oprávněných obchodovat s numismatickým materiálem.