PSM ke 100. výročí narození Kamila Lhotáka

Příprava návrhů platidla - soutěžní podmínky (pdf, 1,3 MB)
Technická příprava platidla - výsledky soutěže

psm_lhotak

Dnem 20. června 2012 vydává Česká národní banka pamětní stříbrnou dvousetkorunu ke 100. výročí narození malíře a grafika Kamila Lhotáka. Dvousetkoruna je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi a vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém (proof), které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. U mincí špičkové kvality je pole mince vysoce leštěné a reliéf je matován, hrana je hladká s vlysem „ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA * Ag 0.925 * 13 g *“. Mince běžné kvality mají hranu vroubkovanou. Průměr mince je 31 mm, hmotnost 13 g a síla je 2,5 mm. Stejně jako u každé ražby mincí jsou i u těchto mincí povoleny odchylky v průměru 0,1 mm a v síle 0,15 mm. V hmotnosti je povolena odchylka nahoru 0,26 g a v obsahu stříbra odchylka nahoru 1%.

Na lícní straně mince dvousetkoruny je kompozice motivů z obrazů Kamila Lhotáka, které dominuje ztvárnění obrazu „Plavatka“. Při spodním a pravém okraji dvousetkoruny je název státu „ČESKÁ REPUBLIKA“. Při levém okraji dvousetkoruny je označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „200 Kč“. Minci razila Česká mincovna, její značka tvořená kompozicí písmen „Č“ a „M“ je pod označením nominální hodnoty mince. Motivem rubové strany mince je portrét Kamila Lhotáka, v jehož pozadí je zobrazen balon nad obzorem jako typický motiv z obrazů Kamila Lhotáka. Na límci portrétu je podpis Kamila Lhotáka. Při levém okraji dvousetkoruny je opis „KAMIL LHOTÁK“ a letopočty „1912 - 2012“. Autorkou dvousetkoruny je Tereza Eisnerová, její iniciály tvořené spojenými písmeny „TE“ v kruhu jsou při pravém okraji dvousetkoruny.

Ke každé minci se dodává katalogová karta oranžové barvy, na níž je popis mince a její plastické vyobrazení.

Prodej pamětních mincí Česká národní banka uskutečňuje prostřednictvím smluvních partnerů oprávněných obchodovat s numismatickým materiálem