Jednání bankovní rady ČNB

Na svém pravidelném zasedání jednala bankovní rada o měnově politických otázkách. Stanovisko BR ČNB je uvedeno v následujícím komentáři:

V posledních dnech došlo opět ke zrychlení apreciačního pohybu devizového kurzu. Meziroční zhodnocení kurzu koruny vůči euru dosáhlo více než 11 %. Tato míra zhodnocení kurzu přesahuje možné posílení vysvětlitelné transformačním procesem a vývojem fundamentálních veličin v české ekonomice. Dochází k odchýlení od rovnovážného vývoje a k přestřelení apreciačním směrem. To vede k neúměrnému zpřísnění měnových podmínek. Tento vývoj by mohl mít destabilizující makroekonomické a mikroekonomické následky. Mohl by vést k prohloubení vnější ekonomické nerovnováhy a ke zhoršení finanční situace podniků.

Ke zrychlení apreciačního pohybu přitom dochází v situaci, kdy:

  1. Bylo dosaženo dohody mezi centrální bankou a vládou o zamezení přístupu privatizačních zdrojů na devizový trh. Příliv privatizačních přímých zahraničních investic tedy nebude mít dopad na devizový kurz.
  2. Ze zveřejněných údajů o platební bilanci vyplývá, že v rámci přímých zahraničních investic postupně narůstá podíl reinvestovaného zisku, který rovněž nemá vliv na devizový kurz.
  3. Dochází k určitému zpomalení neprivatizačních zahraničních investic.

Všechny tyto informace a projekce platební bilance působí proti současnému trendu posilování devizového kurzu.

BR ČNB považuje aktuální vývoj za kurzovou bublinu. K tomuto hodnocení ČNB přihlédne při svých dalších krocích.

Alice Frišaufová
Mluvčí ČNB