Týdenní souhrn
(18. – 22. 12. 2023)

 
 

ČNB snižuje úrokové sazby

Bankovní rada ČNB na svém čtvrtečním jednání snížila dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o 0,25 procentního bodu na 6,75 %. Současně rozhodla o snížení diskontní sazby ve stejném rozsahu na 5,75 % a lombardní sazby na 7,75 %. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 22. prosince 2023.

 
PODROBNOSTI
 

Jan Procházka: Pohled za oponu aneb jak vzniká měnová politika

Prezentace člena bankovní rady Jana Procházky na podzimním semináři České společnosti ekonomické, který se konal 20. prosince 2023 na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. 

 
PDF, 1,6 MB
 

ARAD – čerstvě publikovaná data

21. 12. 2023

  • Investiční pozice ČR vůči zahraničí a zahraniční zadluženost k 30. září 2023
    Komentář
    Data
 

Monitoring centrálních bank IV/2023

Většina sledovaných centrálních bank své sazby v uplynulém období neměnila, některé je však ještě zvyšovaly a jiné je již naopak postupně snižují. ECB postoupila do další fáze projektu digitálního eura, na Novém Zélandu a v Austrálii došlo k úpravě mandátu centrálních bank. Téma pod lupou se věnuje měnové politice čínské centrální banky. Ve vybraném projevu se guvernér SNB zabývá rolí nejistoty v měnové politice v kontextu aktuálního ekonomického vývoje.

 
PDF, 785 kB
 

čnBlog – Měnová politika Čínské centrální banky

Čína zaujímá pozici druhé největší ekonomiky na světě a její vliv na globální vývoj tak je značný. Čínská měnová politika se však od svých protějšků ve vyspělých zemích v mnohém liší. Charakterizuje ji řada cílů, kterých se snaží dosáhnout, i poměrně široký soubor nástrojů, a to včetně nástrojů netržních. Důležitou roli hraje stabilita kurzu renminbi. Významná je také provázanost s dalšími orgány státu. Čínskou měnovou politiku, její cíle a nástroje, poslední vývoj i aktuální výzvy představuje ve svém článku Natálie Dvořáková.

 
ČNBLOG
 

CNB WP 4/2023 – Distributional Effects of Monetary Policy Shocks on Wage and Hours Worked: Evidence from the Czech Labor Market

Autoři článku zkoumají heterogenní dopady šoku° měnové politiky na distribuci mezd a odpracovaných hodin pomocí unikátních dat na úrovni jednotlivých kontraktu° z českého pracovního trhu. Výsledky ukazují, že nízkopříjmové skupiny jsou měnovými šoky postiženy silněji než skupiny s vysokými příjmy a účinek restriktivních šoku° je silnější v průmyslovém sektoru než v jiných sektorech. Dále ukazují, že meˇnoveˇpolitické šoky mají vetší dopad na pracovníky s nižší kvali?kací a mladé pracovníky vzhledem k jejich vyššímu podílu v nízkopříjmových skupinách.

 
PUBLIKACE VÝZKUMU
 

CNB WP 15/2023 – Modelling Risk-Weighted Assets: Looking Beyond Stress Tests

V tomto článku navrhujeme zdokonalenou metodiku pro modelování scénářem podmíněných trajektorií rizikově vážených aktiv bank, která ovlivňují hodnotu jmenovatele v ukazatelích kapitálové přiměřenosti. Náš přístup se zaměřuje na modelování interní rizikové struktury bankovních portfolií a jeho cílem je tak poskytnout přesnější odhady než běžné přístupy na portfoliové úrovni běžně používané v top-down zátěžových testech. Poté s využitím tohoto přístupu odhadujeme potenciální nárůst rizikových vah v důsledku cyklického zhoršení úvěrových parametrů a související nastavení proticyklické kapitálové rezervy pro český bankovní sektor.

 
PUBLIKACE VÝZKUMU
 

Upozornění na aktivity „Future Finance Group LLC“

ČNB upozorňuje veřejnost, že subjekt vystupující pod názvem „Future Finance Group LLC.“, který na webových stránkách https://www.ex-cap.com/account-type/cz nabízí obchodování s akciemi, s měnovými páry (forex), akciovými indexy, komoditami a kryptoměnami, nemá žádné povolení k poskytování investičních služeb, ani nedisponuje žádným jiným povolením k činnosti na finančním trhu v České republice. Případná investice není ze zákona pojištěna ani jinak chráněna.

 
UPOZORNĚNÍ
 

Upozornění na praktiky subjektu vystupujícím pod názvem „Fondo Ahorro“

ČNB upozorňuje spotřebitele na praktiky neoprávněného poskytovatele spotřebitelských úvěrů, který pod hlavičkou společnosti Fondo Ahorro nabízí prostřednictvím sociálních sítí úvěrový produkt Půjčka na cokoliv.

 
UPOZORNĚNÍ
 

Ze sociálních sítí

ČNB snížila úrokové sazby o 0,25 procentního bodu - Záznam tiskové konference z 21. 12. 2023

 

Česká národní banka vám přeje klidné vánoční svátky, pevné zdraví a hodně energie do nadcházejícího roku 2024. 

 
VIDEO
 
 
 

Očekávané události

 
29. 12. 2023
 
 
ZOBRAZIT KALENDÁŘ AKCÍ
 
 

Navštivte nás také na sociálních sítích. Těšíme se na Vás!

Zůstat v kontaktu je pro nás důležité. Proto budeme rádi, pokud se s námi spojíte také na sociálních sítích. Dozvíte se tak vždy nejčerstvější informace a témata, která hýbou naší ekonomikou.

 
FACEBOOK ČNB