Týdenní souhrn
(7. – 11. 11. 2022)

 
 

Mzdy v ČNB porostou příští rok o čtyři a půl procenta

Průměrná nominální mzda v ČNB v příštím roce vzroste o 4,5 %. Inflační doložka v kolektivní smlouvě byla zrušena. Vyplývá to z dodatku ke kolektivní smlouvě uzavřeného mezi ČNB a odbory. „Vážím si toho, že i odbory si uvědomují svou odpovědnost za cenovou stabilitu v zemi a akceptovaly kompromisní návrh, za což jim děkuji,“ uvedl guvernér Aleš Michl.  

 
CELÁ ZPRÁVA
 

Zpráva o měnové politice – podzim 2022

ČNB vydala Zprávu o měnové politice – podzim 2022. Zpráva byla schválena bankovní radou ČNB 10. listopadu 2022 a obsahuje (až na dílčí výjimky) informace dostupné k 21. říjnu 2022.

 
PUBLIKACE
 

Záznam z jednání bankovní rady

Písemný záznam z měnověpolitického jednání bankovní rady ČNB dne 3. listopadu 2022.

 
CELÁ ZPRÁVA
 

Inflace v říjnu 2022 vlivem propadu cen elektřiny výrazně poklesla

Pravidelný komentář ředitele měnové sekce Petra Krále k aktuálnímu cenovému vývoji. Říjnová inflace byla o 2,3 procentního bodu nižší, než odhadovala Česká národní banka ve své podzimní prognóze. Odchylka byla způsobena především významným poklesem meziroční dynamiky regulovaných cen v důsledku vládních opatření na pomoc s vysokými cenami energií.

 
KOMENTÁŘ
 

Jak bojujeme proti inflaci: pokles sazeb nyní nečekejme

Pravidelný sloupek guvernéra Aleše Michla uveřejněný v deníku Mladá fronta DNES.

 
ČLÁNEK
 

Oldřich Dědek k inflaci pro Českou televizi

Rozhovor člena bankovní rady Oldřicha Dědka pro pořad Události, komentáře ČT24 k vývoji inflace. „Domníváme se, že už jsme poblíž vrcholu. Bylo to vidět koneckonců na předchozích číslech inflace kromě té minulé, kdy meziměsíčně přírůstky klesaly,“ komentoval.

 
ROZHOVOR
 

Prezentace Tomáše Holuba pro FRSA Advisory a Refinitiv

Prezentace člena bankovní rady Tomáše Holuba Prognóza ekonomického vývoje v ČR a měnová politika ČNB pro seminář pořádaný FRSA Advisory a Refinitiv dne 11. listopadu 2022. (pdf, 1,5 MB)

 
PREZENTACE
 

Prezentace Komunikace prognózy a rozhodnutí bankovní rady – zkušenosti ČNB

Prezentace člena bankovní rady Tomáše Holuba Communication of Forecasts and Board Decisions - CNB’s practice and experience přednesená v panelu 25th Central Bank Macroeconomic Modeling Workshop, který se konal 11. listopadu 2022. (pdf, 370 kB, anglicky)

 
PREZENTACE
 

Úprava emisního plánu a systému prodeje numizmatického materiálu ČNB

Česká národní banka od ledna 2024 upraví systém prodeje svých pamětních a obchodních mincí a bankovek. Důvodem je potřeba reagovat na situaci na numizmatickém trhu u nových a plánovaných emisí ČNB. Změny, o kterých rozhodla bankovní rada ČNB na svém jednání 27. října 2022, se dotknou také emisního plánu na aktuální období.

 
CELÁ ZPRÁVA
 

Nová publikace – Digitální peníze centrálních bank

Česká národní banka vydává první ucelený materiál zabývající se problematikou digitálních peněz centrálních bank (CBDC, central bank digital currencies). Publikace je výstupem pracovní skupiny ČNB vedené členem bankovní rady Oldřichem Dědkem a jejím cílem je zlepšení obecného povědomí o konceptu CBDC a přispění do veřejné diskuse o tomto tématu.

 
CELÁ ZPRÁVA
 

Eva Zamrazilová v pořadu Otázky Václava Moravce

Viceguvernérka Eva Zamrazilová bude v neděli 13. listopadu 2022 hostem pořadu ČT24 Otázky Václava Moravce. Diskuse o současné ekonomické situaci, inflaci a měnové politice s Evou Zamrazilovou a dalšími hosty začíná ve 12.00 na ČT24.

 

Diskusní fórum ČNB v Brně

Česká národní banka a Ekonomicko-správní fakulta Masarykovy univerzity (ESF MU) vás zvou na Diskusní fórum ČNB s guvernérem Alešem Michlem, viceguvernérkou Evou Zamrazilovou a dalšími významnými ekonomy a hosty, které se uskuteční 23. listopadu 2022 v aule ESF MU v Brně.

 
POZVÁNKA
 

Pozvánka na seminář v ČNB

Česká národní banka ve spolupráci s Českou společností ekonomickou zve na seminář profesora Michaela Webera (University of Chicago) na téma Effective Monetary Policy Communication: The Role of the Message, Medium, and Messenger. Seminář bude moderovat viceguvernér ČNB Marek Mora. Akce se uskuteční 25. listopadu 2022 od 10.00 v Kongresovém centru ČNB.

 
REGISTRACE
 

Ze sociálních sítí

Líbí se mi tady a hlavně trezor, napsal na papírek malý kluk a dal jej na speciální tabuli, kterou máme v novém návštěvnickém centru v @CNB_cz. Od otevření/květen 2022, navštívilo centrum 8 884 dětí/studentů. Celkově si tady zlepšovalo finanční gramotnost už 26 818 lidí.


 
 
 

Očekávané události

 
14. 11. 2022
 
15. 11. 2022
 
16. 11. 2022
 
 
ZOBRAZIT KALENDÁŘ AKCÍ
 
 

TOP zaměstnavatel v kategorii Bankovnictví & Investice   Česká národní banka patří mezi TOP zaměstnavatele v kategorii Bankovnictví & Investice! Hlasování 11 856 studentů českých vysokých škol nás vyneslo na krásné 5. místo. Budoucím absolventům tímto moc děkujeme za podporu!
 

Navštivte nás také na sociálních sítích. Těšíme se na Vás!

Zůstat v kontaktu je pro nás důležité. Proto budeme rádi, pokud se s námi spojíte také na sociálních sítích. Dozvíte se tak vždy nejčerstvější informace a témata, která hýbou naší ekonomikou.

 
FACEBOOK ČNB