Týdenní souhrn
(11. – 15. 9. 2023)

 
 

ČNB snižuje sazbu proticyklické kapitálové rezervy na 2 %

Bankovní rada ČNB rozhodla o snížení sazby proticyklické kapitálové rezervy pro expozice umístěné v České republice na úroveň 2 %, a to zejména z důvodu postupného snižování cyklických systémových rizik v bilancích bankovního sektoru. Sazbu budou banky povinny dodržovat od 1. října 2023.

 
PODROBNOSTI
 

Pokud vývoj cen bude pokračovat stejně i v dalších měsících, do blízkosti cíle se můžeme dostat rychle

„Když se podíváme na meziměsíční vývoj cen za posledních čtyři až pět měsíců, tak ten se opravdu už výrazně uklidnil. A pokud takto bude pokračovat ve zbytku letošního roku a zejména v lednu, únoru příštího roku, tak se můžeme do blízkosti našeho dvouprocentního cíle dostat už v podstatě velmi rychle během několika měsíců. Neříkám, že to můžeme s jistotou tvrdit. Ten vývoj je stále obestřen řadou nejistot, ale naděje tady je,“ řekl člen bankovní rady Tomáš Holub v pátečním vysílání pořadu Interview Plus na Českém rozhlase Plus.

 
ROZHOVOR
 

Inflace klesá podle očekávání, ale poslední míle je vždy nejtěžší

Člen bankovní rady Jan Procházka v rozhovoru pro E15 uvedl, že existuje řada důvodů, proč by měla centrální banka držet úrokové sazby na současné výši. “Inflační nálož v ekonomice je pořád velice silná. Budeme opatrnější a dlouho zvažovat pro a proti, než snížíme sazby. Cítíme, že po dlouhých měsících s vysokou inflací by podstřelení inflačního cíle ekonomika nesla lépe než nedoručení nízké inflace,” uvedl Jan Procházka.

 
ROZHOVOR
 

Petr Král komentuje aktuální inflaci pro 90´ ČT24

„Naše inflace je stále poměrně vysoká, ale tempo jejího poklesu je jedno z nejrychlejších. V meziročním vyjádření jsme už odbourali více než polovinu inflace, která byla začátkem letošního roku kolem 19 %. A míříme dál dolů,“ uvedl Petr Král, ředitel sekce měnové, v pořadu 90´ ČT24.

 
ROZHOVOR
 

Avízo: Guvernér na CNN Prima News

Guvernér Aleš Michl bude v neděli 17. září 2023 po 12.00 hostem druhé části pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News.

 

Inflace v srpnu 2023 v souladu s prognózou dále klesla

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v srpnu 2023

 
KOMENTÁŘ
 

Na podzim bude inflace „zubatá“, než začátkem roku spadne k cíli

Čerstvá data z dílny Českého statistického úřadu o srpnové inflaci přinesla další mírný pokles meziročního čísla na 8,5 %. Komentář České národní banky popisuje, které složky k tomu nejvíce přispěly a jak dopadly oproti naší prognóze. Zde pouze prozradím, že inflace odeznívá ve všech složkách vyjma cen pohonných hmot, to vše v souladu s prognózou. Vaši pozornost chci nyní navést na meziměsíční čísla, jejichž vývoj nese nejvíc informací o tom, co se v inflaci nyní skutečně děje. 

 
ČNBLOG
 

Když se pár chytrých modelů dalo dohromady, aneb ČNB posílila krátkodobý prognostický arzenál

„Literatura se shoduje, že širší paleta ekonomických modelů a jejich kombinace vede k přesnějším krátkodobým predikcím hrubého domácího produktu. Z tohoto důvodu jsme obohatili i náš ‚arzenál‘ v ČNB,“ píše Ondřej Michálek z odboru makroekonomických prognóz ve svém blogovém příspěvku, kde představuje nové modely využívající strojové učení.

 
ČNBLOG
 

CNB RPN 1/2023 – Balancing Volatility and Returns in the Czech National Bank's Foreign Exchange Portfolio

Článek Tomáše Adama, Aleše Michla a Michala Škody hodnotí dopad možných změn ve složení devizových rezerv ČNB, jejichž objem je z mezinárodního pohledu vysoký, a poskytuje tak prostor pro jejich diverzifikaci. Autoři zkoumají, jak by se změnily historické rizikové charakteristiky portfolia, pokud by došlo k navýšení podílu akcií, objemu zlata nebo ke snížení podílu eurových aktiv. Dochází k závěru, že první dvě zmiňované úpravy by měly pozitivní vliv na výkon portfolia, zatímco třetí změna není vhodná.

 
PUBLIKACE
 

Max Švabinský na stříbrné minci ČNB

Česká národní banka připomíná výročí 150 let od narození Maxe Švabinského. Odkaz tohoto významného českého malíře a kreslíře přelomu 19. a 20. století byl inspirací pro vznik pamětní stříbrné mince v nominální hodnotě 200 Kč. Mince je v prodeji od středy 13. září 2023.

 
CELÁ ZPRÁVA
 

Diskusní fórum ČNB na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně

Česká národní banka a Fakulta managementu a ekonomiky UTB ve Zlíně vás zvou na Diskusní fórum ČNB s guvernérem Alešem Michlem, viceguvernérem Janem Fraitem, členem bankovní rady Janem Kubíčkem a dalšími významnými ekonomy a hosty. Akce se uskuteční 17. října 2023 v prostorách Auly Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Registrace spuštěna.

Témata:

  • Cesta k cíli – úvodní projev guvernéra ČNB Aleše Michla
  • Panel I: Měnová politika a návrat k normálu – téma uvede člen bankovní rady ČNB Jan Kubíček
  • Panel II: Příběh českého bankovnictví – téma uvede viceguvernér ČNB Jan Frait
 
POZVÁNKA
 

Česko-Slovenské ekonomické fórum – oslavy 30. výročí vzniku samostatné České a Slovenské republiky

Česká národní banka vás zve na Česko-Slovenské ekonomické fórum, které se koná 2. října 2023 v Kongresovém centru ČNB při příležitosti oslav 30. výročí vzniku samostatné České a Slovenské republiky. Na akci vystoupí přední čeští a slovenští odborníci z oblasti ekonomie a bankovnictví. Registrace spuštěna.

Témata:

  • Panel I: Měnová odluka
  • Panel II: Globalizace a deglobalizace
  • Panel III: Digitální měny centrálních bank
 
POZVÁNKA
 

Ze sociálních sítí

ČNB: Zástupci ČNB v čele s guvernérem Alešem Michlem a členem bankovní rady Janem Procházkou navštívili Inovační centrum Banky pro mezinárodní platby, kde debatovali o budoucnosti platebních systémů a o tom, jak vytvořit podmínky pro inovační růst.


J. Procházka: Blesk křížovky, Aha! Pro ženy křížovky, Křížovky pro potěšení a jedna měnová křížovka uprostřed.


A. Smutný: Po čase s kolegy chystáme další odborný seminář, a to k pravidlům product governance na kapitálovém trhu (6. 10. 2023 dopoledne). Seminář je zdarma, ale registrace je nutná. Více na webu ČNB.


Návštěvnické centrum ČNB letos opět doplnilo klání mladých sportovců v rámci Republikového finále Odznaku všestrannosti Olympijského víceboje o soutěže a aktivity z oblasti finanční a ekonomické gramotnosti.

 
 
 

Očekávané události

 
18. 9. 2023
 
20. 9. 2023
 
21. 9. 2023
 
 
ZOBRAZIT KALENDÁŘ AKCÍ
 
 

Navštivte nás také na sociálních sítích. Těšíme se na Vás!

Zůstat v kontaktu je pro nás důležité. Proto budeme rádi, pokud se s námi spojíte také na sociálních sítích. Dozvíte se tak vždy nejčerstvější informace a témata, která hýbou naší ekonomikou.

 
FACEBOOK ČNB