Týdenní souhrn
28. 6. – 2. 7. 2021

 
 

ČNB za rok ukončí platnost starších bankovek

ČNB plánuje od 1. července 2022 ukončit platnost starších vzorů bankovek 100 Kč, 200 Kč, 500 Kč, 1000 Kč a 2000 Kč z let 1995 až 1999. Bankovky jsou již nyní postupně stahovány z oběhu, výměna bude časově neomezená.

 
CELÁ ZPRÁVA
 

Ekonomika teď vystřelí vzhůru

„Ekonomika se po sérii lockdownů otevírá a očekávám, že vystřelí razantně vzhůru. Lidé budou více utrácet zadržené úspory z minulých měsíců. Ovšem nejde jen o spotřebu, ale také o výrobu, o export. Teď ve druhém čtvrtletí očekávám nejvyšší meziroční růst HDP v historii a troufám si ho odhadovat přes sedm a půl procenta,“ uvedl v rozhovoru pro časopis Téma člen bankovní rady Aleš Michl.

 
CELÁ ZPRÁVA
 

čnBlog – První odhad dopadů pandemie COVID-19 na ekonomiku ČR

Další aktualizace blogu A. Michla a T. Adama na téma rychlý odhad dopadů COVID-19 na českou ekonomiku podle posledních aktuálních dat. Týdenní index ekonomické aktivity Rushin signalizuje zotavení české ekonomiky během druhého čtvrtletí po konci třetího lockdownu; také zahraniční rychle dostupné ukazatele se vyvíjejí příznivě.

 
ČNBLOG
 

čnBlog – Předražené, nebo nadhodnocené? Co říká ČNB o cenách nemovitostí…

Ceny bytů byly podle výpočtu ČNB ke konci roku 2020 nadhodnocené v průměru o 18 %, byty pořizované na investici dokonce až o 25 %. Co je nadhodnocení cen nemovitostí a proč jej ČNB sleduje, zpracoval ve svém blogovém příspěvku Miroslav Plašil ze sekce finanční stability. „Nadhodnocení cen nemovitostí by nemělo být bráno jako synonymum pro předražené bydlení a zveřejňovaná míra nadhodnocení by neměla být chápána jako prognóza ČNB, o kolik v budoucnu ceny nemovitostí poklesnou,“ uvádí v blogu autor.

 
ČNBLOG
 

čnBlog – Inflační cíle vybraných centrálních bank

Režim cílování inflace, který jako první zavedla novozélandská RBNZ v roce 1989, je dnes nejrozšířenějším režimem měnové politiky používaným vyspělými centrálními bankami. Jak se ale liší přístupy v nastavení jeho parametrů, především pak samotného inflačního cíle? Tomuto tématu se věnuje v blogovém příspěvku Lucie Matějková.

 
ČNBLOG
 

Inflační očekávání finančního trhu – červen

Z výsledků červnového šetření vyplývá, že průměrná prognóza inflace se nezměnila a v ročním i tříletém časovém horizontu zůstává blízko nad 2% cílem ČNB. Odhad ekonomického růstu v letošním roce je nepatrně více optimistický, zatímco výhled na rok příští byl korigován dolů. Příznivý pandemický a hospodářský vývoj v kombinaci s jestřábí komunikací členů BR ČNB vedly ke zvýšení očekávané trajektorie budoucího vývoje základních úrokových sazeb.

 
PDF (951 kB)
 

Záznam z jednání bankovní rady

Písemný záznam z jednání bankovní rady ČNB dne 23. června 2021 a graf rizik inflační prognózy

 
CELÁ ZPRÁVA
 

ČNB terčem ekologického protestu

Česká národní banka se 28. června stala cílem protestu ekologických aktivistů Extinction Rebellion Česká republika prosazujících ekologické chování bank. Skupina zhruba 40 demonstrantů obsadila prostranství před budovou a vestibul ČNB z ulice Na Příkopě, kde v cca 9.45 zahájila svůj protest.

 
CELÁ ZPRÁVA
 

Personální změny od 1. července 2021

S účinností od 1. července 2021 byli jmenováni tři noví ředitelé odborů ČNB. Ředitelem odboru peněžního oběhu a ochrany platidel sekce peněžní se stane Jan Mayer, ředitelem odboru regulace finančního trhu I sekce regulace a mezinárodní spolupráce bude Petr Jiška a na pozici ředitele odboru metodiky platebních služeb sekce rozpočtu a účetnictví nastoupí Martin Hanzal.

 
CELÁ ZPRÁVA
 

Reakce na nepřesnosti v médiích

Server iDNES.cz uveřejnil 29. června 2021 článek Nová pravidla pro hypotéky? Schválený je nepoužitelný zákon kritizující novelu zákona o České národní bance. Ta mimo jiné přináší i nová závazná pravidla pro poskytování hypotečních úvěrů. Komentář však obsahuje několik zavádějících tvrzení.

 
CELÁ ZPRÁVA
 

Otevírací doba podatelny

Od 1. července 2021 se ruší zkrácená otevírací doba podatelny a platí standardní otevírací doba po – čt 8.00 – 16.15, pá 8.00 – 15.00. 

 
 
 

Očekávané události

 
7. 7. 2021
 
8. 7. 2021
 
9. 7. 2021
 
 
ZOBRAZIT KALENDÁŘ AKCÍ
 
 

Pracují u nás

Karel Musil je ředitelem odboru makroekonomických prognóz České národní banky. Co jeho práce obnáší a jaké požadavky by měli splňovat uchazeči o volné pozice pod jeho vedením? Je přísným šéfem?

 
VIDEO
 

Navštivte nás také na sociálních sítích. Těšíme se na Vás!

Zůstat v kontaktu je pro nás důležité. Proto budeme rádi, pokud se s námi spojíte také na sociálních sítích. Dozvíte se tak vždy nejčerstvější informace a témata, která hýbou naší ekonomikou.

 
FACEBOOK ČNB
 

TOP zaměstnavatel v kategorii Bankovnictví & Investice   Česká národní banka patří mezi TOP zaměstnavatele v kategorii Bankovnictví & Investice! Hlasování studentů českých vysokých škol nás vyneslo na krásné 4. místo. Budoucím absolventům tímto moc děkujeme za podporu!