Týdenní souhrn
(27. 2. – 3. 3. 2023)

 
 

Výstava „Rozděleno!“ k narozeninám koruny

Pravidelný sloupek guvernéra Aleše Michla uveřejněný v deníku Mladá fronta DNES.

 
ČLÁNEK
 

Vyjádření k udělení osvědčení fyzické osoby pro přístup k utajované informaci stupně utajení Přísně tajné pro guvernéra ČNB

V posledních dnech se v médiích objevují různá tvrzení o řízení ohledně udělení osvědčení fyzické osoby pro přístup k utajované informaci stupně utajení Přísně tajné (tzv. „prověrka“) ze strany Národního bezpečnostního úřadu pro guvernéra ČNB, a proto považujeme za nutné uvést několik základních informací.

 
CELÁ ZPRÁVA
 

Eva Zamrazilová: Musíme inflaci dostat do cíle na delší období

„Nevěřím tomu, že dlouhodobě kumulované inflační tlaky můžete srazit jednou rychlou akcí, po níž se rychle budete zase vracet po trajektorii dolů. Proto říkáme, že sazby budou muset zůstat po delší dobu vyšší než na neutrální tříprocentní úrovni,“ řekla v Otázkách Václava Moravce viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová.

 
POŘAD ČT24
 

Tomáš Holub: Únor odstartuje éru poklesu meziroční inflace

"Do konce prvního čtvrtletí se možná dostaneme pod 15 % a někdy v létě pod 10 %. Další výrazný propad směrem dolů nastane začátkem příštího roku, tam doufám, že budeme pod pětkou," řekl pro E15 člen bankovní rady ČNB Tomáš Holub.

 
ROZHOVOR
 

Hrubý domácí produkt ve 4. čtvrtletí 2022 mírně pod prognózou ČNB

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o HDP za 4. čtvrtletí roku 2022

 
KOMENTÁŘ
 

čnBlog – Současné měnové podmínky v ČR: přísné, nebo uvolněné?

Měnová politika nejsou jen sazby, důležité je i působení měnového kurzu. Proto se pro malé otevřené ekonomiky, jako je ta česká, běžně používá index reálných měnových podmínek. Ten v sobě spojuje působení jak úrokové složky, tak kurzové složky měnových podmínek a ukazuje, jak přísné či uvolněné je nastavení měnové politiky jako celku. Co o měnové politice v Česku říká zmíněný index, ve svém článku vysvětlují viceguvernér ČNB Jan Frait a poradce bankovní rady ČNB Jakub Matějů.

 
ČNBLOG
 

Publikace ekonomického výzkumu – Working Paper 1/2023

Optimalizace portfolia je v ČNB nedílnou součástí strategické alokace aktiv. Kvantové počítače představují novou technologii, která nabízí nástroje pro tuto úlohu. Z tohoto důvodu, je vhodné prozkoumat schopnosti a omezení kvantových počítačů právě v oblasti optimalizace portfolia. V tomto článku se autor zaměřuje na aplikace kvantových algoritmů pro dynamickou optimalizaci portfolia vycházející z Markowitzova modelu.

 
WORKING PAPER
 

Inflační očekávání finančního trhu – únor

Výsledky únorového průzkumu, kterého se účastnilo patnáct domácích a tři zahraniční respondenti, naznačují, že analytici v ročním horizontu v průměru očekávají pokračující zpomalování tempa růstu cenové hladiny. Naproti tomu v tříletém horizontu inflační očekávání nepatrně vzrostla. Názor na ekonomický růst v letošním i příštím roce je mírně optimističtější a úroveň předpokládané výše 2T repo sazby za jeden rok je mírně nižší než v lednu.

 
PDF, 984 kB
 

Josef Karel Matocha na stříbrné minci ČNB

Česká národní banka vydala pamětní stříbrnou minci v hodnotě 200 Kč k výročí 75 let od  jmenování Josefa Karla Matochy arcibiskupem olomouckým. Mince byla uvedena do prodeje ve středu 1. března 2023.

 
CELÁ ZPRÁVA
 

Varování před opakujícími se podvody

Česká národní banka varuje před opakovaně se vyskytujícími podvodnými telefonáty, e-maily, SMS a další komunikací. Útočníci se snaží s pomocí manipulace a lživých informací získat přístup k bankovním účtům, osobním údajům a dalším citlivým informacím kontaktovaných osob.

 
UPOZORNĚNÍ
 

Upozornění na podvodnou nabídku investic do akcií Skupiny ČEZ

Česká národní banka upozorňuje veřejnost na množící se podvodnou nabídku investic do akcií Skupiny ČEZ, která se šíří zejména prostřednictvím sociálních sítí. Zdánlivou důvěryhodnost takových nabídek evokuje skutečnost, že podvodníci často vystupují pod pozměněným či skutečným jménem licencovaných obchodníků s cennými papíry, k čemuž zájemcům dokládají zfalšované licence, a samotná nabídka využívá oficiálních barev a loga Skupiny ČEZ.

 
UPOZORNĚNÍ
 

Ze sociálních sítí

E. Zamrazilová – Dnes v Otázkách Václava Moravce pro mne prostor nebyl. Od jara 2021  jsem varovala před inflací, plaménky nikoho netrápily - tehdejší požárníci v klidu. Dnes sedím v požárnickém autě, vysvětluji, jak postupuje hašení a zase kritika. Úspěchy sklízí mistři, kteří inflaci nečekali a teď mudrují.


Ekonomicko-správní fakulta Masarykovy univerzity – S ČCNB spolupracujeme již několik let a jsme na naše partnerství náležitě hrdí. A nejen proto, že v České národní bance nachází uplatnění naši skvělí absolventi. Děkujeme za pozvání A. Michl.


Fakulta ekonomicko-správní Univerzity Pardubice – FES prohlubuje spolupráci s Českou národní bankou. Fakulta ekonomicko-správní Univerzity Pardubice již mnoho let spolupracuje s Českou národní bankou a jejími experty. V uplynulých dnech stvrdily obě strany zájem prohloubit dosavadní spolupráci písemným memorandem. Její konkrétní formy byly projednány mezi guvernérem ČNB Dr. Alešem Michlem a děkanem FES prof. Janem Stejskalem a vedoucím Ústavu ekonomických věd doc. Janem Černohorským, který je zároveň odborným gestorem této spolupráce.

 
 
 

Očekávané události

 
6. 3. 2023
 
7. 3. 2023
 
9. 3. 2023
 
10. 3. 2023
 
 
ZOBRAZIT KALENDÁŘ AKCÍ
 
 

TOP zaměstnavatel v kategorii Bankovnictví & Investice   Česká národní banka patří mezi TOP zaměstnavatele v kategorii Bankovnictví & Investice! Hlasování 11 856 studentů českých vysokých škol nás vyneslo na krásné 5. místo. Budoucím absolventům tímto moc děkujeme za podporu!
 

Navštivte nás také na sociálních sítích. Těšíme se na Vás!

Zůstat v kontaktu je pro nás důležité. Proto budeme rádi, pokud se s námi spojíte také na sociálních sítích. Dozvíte se tak vždy nejčerstvější informace a témata, která hýbou naší ekonomikou.

 
FACEBOOK ČNB