Týdenní souhrn
30. 5. – 3. 6. 2022

 
 

M. Mora – Úrokové sazby v červnu znovu zvýšíme

Rozhovor viceguvernéra Marka Mory pro deník Právo: „Za sebe říkám, že hlavním cílem je dosáhnout co nejdříve stabilní a nízké inflace. Pokud pro tento cíl bude potřeba zvýšit sazby, tak to podpořím. V tuto chvíli je, myslím, pravděpodobnější, že sazby v červnu spíše ještě zvyšovat budeme. Pro mě je myslitelné cokoliv. Udělám to, o čem budu přesvědčen, že je správně. Žádný strop ani limit na jednotlivý krok za sebe nemám. Navíc se stále nacházíme v mimořádné situaci.“

 
ROZHOVOR
 

T. Nidetzký – Inflace bude klesat v ČR dříve než jinde

Poprosil bych lidi o trpělivost, protože měnová politika působí na inflaci s odstupem roku až roku a půl, řekl v pořadu K věci na CNN Prima News viceguvernér Tomáš Nidetzký. „Uvidíte, že ČR bude jednou z prvních zemí, kde inflace začne klesat.“

 
ROZHOVOR
 

T. Holub – V červnu podpořím další růst sazeb

Tomáš Holub v pořadu Otázky Václava Moravce na téma inflace: „V téhle situaci, pokud chceme bojovat s vysokou inflací, tak v podstatě není jiná cesta, než rozumným způsobem ochlazovat poptávku – kombinací přísnější měnové i rozpočtové politiky. Žádná bezbolestná cesta není. Předpokládám, že v červnu podpořím další zvýšení úrokových sazeb zhruba v tom rozsahu, co očekává finanční trh (tj. 0,75 procentního bodu).“

 
ROZHOVOR
 

Zpráva o vývoji platební bilance 2021

ČNB vydala Zprávu o vývoji platební bilance, která nabízí analýzu vývoje hlavních položek platební bilance ČR za uplynulý rok a je doplněna krátkými analytickými články zaměřenými na platební bilanci a mezinárodní obchod.

 
CELÁ ZPRÁVA
 

Hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí 2022 nad prognózou ČNB

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o HDP za 1. čtvrtletí roku 2022

 
CELÁ ZPRÁVA
 

Debata o euru v ČNB (audio a video záznam)

Je Česká republika připravena vstoupit do eurozóny? Co může změnit negativní postoj Čechů k přijetí eura a vstoupí ČR nakonec do eurozóny „ze zoufalství“? Neměli bychom pod vlivem událostí na mezinárodní scéně v posledních týdnech a z nich plynoucích obav z národní bezpečnosti změnit náš náhled na eurozónu? Tyto a další otázky byly předmětem debaty s názvem Covid, inflace, válka na Ukrajině: nastal čas na novou debatu o euru?, kterou uspořádala Česká národní banka ve spolupráci s Českou společností ekonomickou.

 
CELÁ ZPRÁVA
 

Seminář v ČNB: The end of the Great Moderation?

Česká národní banka ve spolupráci s mezinárodním think tankem Reinventing Bretton Woods Committee uspořádala mezinárodní ekonomický seminář s názvem „The end of the Great Moderation?“, který se konal 30. května 2022 v Kongresovém centru ČNB. Seminář, který byl určen pro pozvané odborníky, zahájil guvernér České národní banky Jiří Rusnok a následně se do diskuse ve čtyřech panelech zapojila řada osobností evropské i světové ekonomie a měnové politiky.

 
CELÁ ZPRÁVA
 

Research Open Day 2022

Česká národní banka uspořádala 23. května 2022 další ročník konference Research Open Day, v rámci které je představován výběr z nejlepších prací ekonomického výzkumu ČNB za uplynulý rok. Ve dvou blocích věnovaných oblasti finanční stability a oblasti měnové politiky prezentovali své práce výzkumnici ČNB v diskusi s vybranými renomovanými externími ekonomy.

 
CELÁ ZPRÁVA
 

Covid, Green Deal, Ukrajina – Kam kráčí český autoland?

Jaké dopady na českou ekonomiku a inflaci bude mít válka na Ukrajině a v jakém stavu byla česká ekonomika před jejím vypuknutím? Jak se podepsala koronavirová pandemie a co lze čekat od Green Dealu? Záznam diskuse České společnosti ekonomické z 24. května 2022, které se účastnil ředitel měnové sekce ČNB Petr Král.

 
PREZENTACE
 

T. Nidetzký na konferenci Rozvoj a inovace fin. produktů

Prezentace viceguvernéra ČNB Tomáše Nidetzkého Konec inflace v Čechách přednesená na konferenci Rozvoj a inovace finančních produktů dne 3. června 2022.

 
PREZENTACE (PDF, 732 kB)
 

K zaslání peněz už nebude nutné znát číslo účtu. Banky ve spolupráci s ČNB připravují tzv. platby na kontakt

Od příštího roku bude možné poslat platbu na cizí účet pouze se znalostí telefonního čísla jeho majitele. ČBA a ČNB spolupracují na projektu nové služby tzv. plateb na kontakt, která zjednoduší posílání peněz mezi lidmi. Namísto čísla účtu v internetovém či mobilním bankovnictví bude stačit zadat mobilní číslo příjemce platby.

 
CELÁ ZPRÁVA
 

Inflační očekávání finančního trhu – květen

Výsledky květnového průzkumu jasně ukazují, že inflační očekávání u respondentů, kteří výborně rozumí měnové politice, roste. V souvislosti s tím a v souladu s komunikací ČNB všichni dotázaní analytici předpokládají, že na červnovém zasedání ještě dojde k růstu základních úrokových sazeb. Naproti tomu ekonomický výkon je v letošním i příštím roce očekáván nižší, než v minulém šetření.

 
PUBLIKACE (PDF, 962 kB)
 

Personální změna v sekci peněžní od 1. června 2022

Novým ředitelem pobočky Praha sekce peněžní České národní banky se od 1. června 2022 stane Tomáš Milich, který vyhrál otevřené výběrové řízení na tuto pozici. Doposud zastával tuto pozici Břetislav Srsen, který se k dnešnímu dni své funkce vzdal.

 
CELÁ ZPRÁVA
 

Mikulov na zlaté minci ČNB

Česká národní banka vydává zlatou minci nominální hodnoty 5000 Kč věnovanou jihomoravskému městu Mikulov. Tato v pořadí třetí mince z desetidílného cyklu Městské památkové rezervace je v prodeji od 31. května 2022.

 
CELÁ ZPRÁVA
 
 
 

Očekávané události

 
6. 6. 2022
 
7. 6. 2022
 
9. 6. 2022
 
10. 6. 2022
 
 
ZOBRAZIT KALENDÁŘ AKCÍ
 
 

TOP zaměstnavatel v kategorii Bankovnictví & Investice   Česká národní banka patří mezi TOP zaměstnavatele v kategorii Bankovnictví & Investice! Hlasování 11 856 studentů českých vysokých škol nás vyneslo na krásné 5. místo. Budoucím absolventům tímto moc děkujeme za podporu!
 

Navštivte nás také na sociálních sítích. Těšíme se na Vás!

Zůstat v kontaktu je pro nás důležité. Proto budeme rádi, pokud se s námi spojíte také na sociálních sítích. Dozvíte se tak vždy nejčerstvější informace a témata, která hýbou naší ekonomikou.

 
FACEBOOK ČNB