Týdenní souhrn
(17. – 21. 10. 2022)

 
 

Omlouváme se, pokud vám dnes dorazil newsletter staršího data. Jednalo se o technickou chybu.

 

ČNB na jednání Mezinárodního měnového fondu

Guvernér České národní banky Aleš Michl, členka bankovní rady Karina Kubelková a další zástupci centrální banky se minulý týden zúčastnili pravidelného výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF), kde zastupovali zájmy České republiky. Jedním z hlavních témat jednání byla stabilizace ekonomik.

 
CELÁ ZPRÁVA
 

Stabilitní pozdravy z Washingtonu

Pravidelný sloupek guvernéra České národní banky Aleše Michla se vrací k výročnímu zasedání MMF: „Volatilita je odrazem nejistoty. Na jednání padla výzva ve smyslu snahy o stabilizaci ekonomik. Ke snaze působit směrem ke stabilitě se připojuji. Naše komunikace i akce musí být jasné – instituce teď nesmí sama vyvolat volatilitu, ale po dobu nutnou ji tlumit. Národní banka musí být teď pevnou kotvou stabilizující podmínky v ekonomice.“

 
ČLÁNEK
 

Oldřich Dědek – Úrokový diferenciál se zatím zdá dostatečný

Rozhovor člena bankovní rady Oldřicha Dědka pro týdeník Ekonom o současném rozhodování o měnové politice: „Snížení rozdílu v sazbách proti velkým centrálním bankám pochopitelně představuje významné inflační riziko. Je ale problém stanovit, kde je kritická mez. Zatím se zdá, že je úrokový diferenciál dostatečný. Ale pokud uvidíme, že kvůli uzavírání úrokové mezery tlak na oslabování koruny zesiluje, měli bychom jednat.“

 
ROZHOVOR
 

Marek Mora – Jsme velmi vzdáleni cíli, podle mě je třeba sazby dále zvyšovat

Rozhovor viceguvernéra Marka Mory o ekonomice a měnové politice pro deník E15.

 
ROZHOVOR
 

Guvernér Aleš Michl odhalil busty Aloise Rašína a Karla Engliše

Guvernér Aleš Michl odhalil při slavnostním večeru věnovanému zakladatelům československé měny busty Aloise Rašína a Karla Engliše a zahájil výstavu s nimi spojenou. Slavnostní večer se konal u příležitosti 155. výročí narození Aloise Rašína.

 
CELÁ ZPRÁVA
 

Oldřich Dědek – Povinná akceptace tuzemské hotovosti

Vystoupení člena bankovní rady Oldřicha Dědka na semináři Ústavní zakotvení práva na hotovost pro Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR dne 19. října 2022 v Praze.

 
VYSTOUPENÍ
 

Tomáš Holub – Očekávaný vývoj ekonomiky v ČR a ve světě

Prezentace člena bankovní rady Tomáše Holuba Očekávaný vývoj ekonomiky v ČR a ve světě pro konferenci Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě konanou 19. října 2022 v Brně.

 
PREZENTACE (pdf, 1,2 MB)
 

Libor Holub – Dostupnost bydlení z pohledu vývoje ekonomiky

Prezentace pověřeného ředitele sekce finanční stability Libora Holuba Dostupnost bydlení z pohledu vývoje ekonomiky na Realitním fóru 21. října 2022 v Plzni.

 
PREZENTACE (pdf, 895 kB)
 

čnBlog – Klientské úrokové sazby z úvěrů a vkladů v kontextu zvyšování měnověpolitických sazeb

Jak se projevily změny v 2T repo sazbě v klientských úrokových sazbách úvěrů nefinančním podnikům a domácnostem? A jak reagovaly depozita? Těmito otázkami se zabývá blogový příspěvek Jakuba Grossmanna a Branislava Saxy ze sekce měnové. 

 
ČNBLOG
 

Šetření úvěrových podmínek bank – IV/2022

Úvěrové standardy bank se ve 3. čtvrtletí 2022 u úvěrů podnikům a domácnostem zpřísnily a poptávka po úvěrech poklesla.

 
PUBLIKACE
 

Globální ekonomický výhled – říjen 2022

Říjnové číslo měsíčníku Globální ekonomický výhled přináší pravidelný přehled aktuálního i očekávaného vývoje ve vybraných teritoriích. Analytická část tohoto podzimního čísla se zaměřuje na fenomén hyperinflace a dává jej do kontextu aktuálního vývoje v mediálním prostoru a pomocí pohledu do historie objasňuje, jak moc je nyní riziko hyperinflace reálné.

 
PDF, 1,5 MB
 

Ze sociálních sítí

Hezké 155. narozeniny, pane Rašíne!  Dnes i pro Vás v @CNB_cz zleva: pan František Plhoň – vnuk Karla Engliše, vedle nová busta Engliše, dále Marta Kapsová – vnučka Karla Engliše, vedle Karolina Stransky - pravnučka Aloise Rašína a dále Vaše nová busta.


Ze zasedání MMF ve Washingtonu DC: Před námi s @KubelkovaKarina @CNB_cz seděl François Villeroy de Galhau/Banque de France. Za námi Mihály Patai/Magyar Nemzeti Bank. Kolegu z jiné země s mobilem v ruce raději nebudu prozrazovat :-)

 

Diskusní fórum ČNB v Brně

Česká národní banka a Ekonomicko-správní fakulta Masarykovy univerzity (ESF MU) vás zvou na Diskusní fórum ČNB s guvernérem Alešem Michlem, viceguvernérkou Evou Zamrazilovou a dalšími významnými ekonomy a hosty, které se uskuteční 23. listopadu 2022 v aule ESF MU v Brně.

 
POZVÁNKA
 
 
 

Očekávané události

 
25. 10. 2022
 
27. 10. 2022
 
 
ZOBRAZIT KALENDÁŘ AKCÍ
 
 

TOP zaměstnavatel v kategorii Bankovnictví & Investice   Česká národní banka patří mezi TOP zaměstnavatele v kategorii Bankovnictví & Investice! Hlasování 11 856 studentů českých vysokých škol nás vyneslo na krásné 5. místo. Budoucím absolventům tímto moc děkujeme za podporu!
 

Navštivte nás také na sociálních sítích. Těšíme se na Vás!

Zůstat v kontaktu je pro nás důležité. Proto budeme rádi, pokud se s námi spojíte také na sociálních sítích. Dozvíte se tak vždy nejčerstvější informace a témata, která hýbou naší ekonomikou.

 
FACEBOOK ČNB