Týdenní souhrn
21. – 31. 12. 2020

 
 

Rozhovor guvernéra pro Český rozhlas

Guvernér J. Rusnok odpovídal na otázky, jak se bude ekonomika vyvíjet v roce 2021: „Příští rok ještě bude pořád napůl krizový. Minimálně do poloviny roku podle našich odhadů nás ještě bude různě ovlivňovat covidová situace, pokud všechno půjde víceméně podle očekávání a bude fungovat vakcína.“

 
CELÁ ZPRÁVA
 

čnBlog – Vede přísnější kapitálová regulace ke změně cenové politiky bank?

Promítly se vyšší kapitálové požadavky na banky po zavedení Basel III ve vývoji bankovních úrokových marží či zápůjčních a depozitních sazeb? D. Ehrenbergerová, M. Hodula a Z. Rakovská v novém blogu shrnují svůj výzkumný článek.

 
CELÁ ZPRÁVA
 

Inflační očekávání finančního trhu – prosinec

Z výsledků pravidelného měsíčního šetření očekávání trhu vyplývá, že navzdory nepříznivému pandemickému vývoji v posledních týdnech se očekávaný propad HDP v roce 2020 zmírnil a tempo předpokládaného ekonomického oživení v roce 2021 se od listopadu zvýšilo. Přitom pohled analytiků na budoucí vývoj spotřebitelských cen se vůbec nemění a jejich inflační očekávání zůstávají v ročním i tříletém časovém horizontu ukotvena v blízkosti 2% cíle.

 
PDF, 967 kB
 

Sekci statistiky a datové podpory ČNB povede Petr Staněk

Novým ředitelem sekce statistiky a datové podpory České národní banky se od 1. ledna 2021 stane dosavadní náměstek ředitele tohoto útvaru Petr Staněk. Funkci, do níž jej jmenovala bankovní rada, převezme po Vlastimilu Vojáčkovi, který se rozhodl po více než dvacetiletém působení v ČNB odejít do penze.

 
CELÁ ZPRÁVA
 

Nové zkouškové sady dle zákona o spotřebitelském úvěru a dle zákona o podnikání na kapitálovém trhu

Česká národní banka vydala dne 29. prosince 2020 aktualizaci zkouškové sady dle zákona o spotřebitelském úvěru a zkouškové sady dle zákona o podnikání na kapitálovém trhu.

 
CELÁ ZPRÁVA
 

PF 2021

Popřejme si pevné zdraví a hodně energie do nadcházejícího roku 2021.
 

Nic nezahřeje tak
jako pomoc druhým...

Přejeme vám bezpečný a stabilní rok 2021.

 
VIDEO
 
 
 

Očekávané události

 
5. 1. 2021
 
7. 1. 2021
 
8. 1. 2021
 
 
ZOBRAZIT KALENDÁŘ AKCÍ
 
 

Navštivte nás také na sociálních sítích. Těšíme se na Vás!

Zůstat v kontaktu je pro nás důležité. Proto budeme rádi, pokud se s námi spojíte také na sociálních sítích. Dozvíte se tak vždy nejčerstvější informace a témata, která hýbou naší ekonomikou.

 
FACEBOOK ČNB