Den otevřených dveří ČNB

Česká národní banka při příležitosti letošního 100. výročí zavedení československé koruny otevírá v sobotu 21. září prostory své hlavní budovy veřejnosti. Tématem Dne otevřených dveří je přiblížení činností centrální banky.

Zpřístupněn bude např. bývalý trezor, pracovna guvernéra či zasedací místnost bankovní rady. Dozvíte se také, jak probíhala výroba druhé největší zlaté mince na světě. Seznámíte se s procesy výroby bankovek a mincí, které vám představí naši partneři Státní tiskárna cenin a Česká mincovna. Máte jedinečnou příležitost nahlédnout do kuchyně tiskárny a seznámit se s tradičními tiskovými technikami knihtisku a hlubotisku. Česká mincovna z Jablonce nad Nisou představí výrobu oběžných i pamětních mincí od prvního návrhu až po finální ražbu. V rámci prezentace budete moci nahlédnout pod ruce výtvarníka, rytečky nebo proofařky a také si vyrazit svůj žeton.

I malí návštěvníci si přijdou na své. Celým dnem je bude provázet kreslená korunka, která jim zábavnou formou vysvětlí principy fungování ČNB. Pro děti jsou připraveny také hry a pracovní listy vztahující se k naší měně.

Součástí programu je i série přednášek členů bankovní rady.

Věříme, že vás náš program zaujme a že si odnesete mnoho nových informací i zážitků.

Těšíme se na vás!

Program Kongresového centra ČNB

Čas Název Přednášející 
11.00 – 12.00  Současná ČNB a výzvy do budoucna Jiří Rusnok,
guvernér ČNB
13.00 – 13.45 ČNB - mýty a fakta Tomáš Nidetzký,
viceguvernér ČNB
14.00 – 14.45 ČNB a její role na cestě k euru Marek Mora,
viceguvernér ČNB
15.00 – 16.00 100 let česko-slovenské koruny
Panelová diskuse s rodinami zakladatelů čs. měny A. Rašína a K. Engliše (Karolina Breitenmoser-Stranski a František Plhoň) a autory první pamětní bankovky (Eva Hašková, Martin Srb)
Jakub Kunert,
hlavní archivář ČNB

Více o Dni otevřených dveří ČNB najdete na našem webu a také na sociálních sítích ČNB pod heslem #DenvCNB.