ČNB na Grand Veteran 2019

V sobotu 27. dubna se Česká národní banka v rámci oslav 100 let česko-slovenské koruny zúčastnila akce Grand Veteran 2019 v pražských Bohnicích. Poprvé zde představila nové outdoorové stoly s hrami finančního vzdělávání pro děti, u kterých si mohli zájemci vyzkoušet, jak dobře znají současné bankovky a jejich ochranné prvky.

Pro ilustraci, jak probíhá převoz hotovosti v současné době a jak tomu bylo v minulosti, byl vystaven také transportér ČNB a koněspřežný poštovní vůz z 50. let minulého století zapůjčený z Poštovního muzea.

Ambasadorem ČNB na této akci byl člen bankovní rady Aleš Michl, který se mimo jiné svezl automobilem od firmy Laurin a Klement. V rozhovoru pro Radiožurnál pak na příkladech srovnání cen, mezd a vývoje průmyslu připomněl, o kolik lépe si v dnešní době česká ekonomika vede proti době první republiky.

Setkávání s veřejností na akcích, jako byl Grand Veteran, je pro ČNB vhodnou příležitostí, jak oslovit laickou veřejnost a představit dětem zábavnou formou principy finančního vzdělávání. Další takovou příležitostí bude 8. června Pražská muzejní noc, na které bude pro návštěvníky centrální banky opět připraven bohatý program.